APÁM, FAHIDI DEZSŐ


Apámról nem maradt igazi fényképem… csak a lelkemben. Így pont olyan, amilyen volt, nem ront rajta semmi retusálás.


Az apám előtt született négy Fahidi fiú robusztus testalkatú, erős legény volt, Fehérgyarmaton nagy tekintélynek örvendtek a helyi ifjúság körében, mert híres verekedők voltak. Amikor a helybéli legények galambokat eregettek a zsinagógában, úgy kiverték őket onnan, hogy soha többet nem jutott eszükbe ilyen csínytevés. Ők azért átmentek a katolikus templomba visszaadni a kölcsönt. Egyszer, amikor a négy Fahidi fiúból kettő együtt utazott vonaton, valaki elkezdett zsidózni.

Magyarországon vagyunk, Eichmann azt állította, amikor vallomástételre kényszerítették, hogy egyik német megszállás alá került országban sem kapott annyi feljelentést, mint nálunk, természetesen névtelenül. Alig vagyok otthon, én is kapok egy névtelen telefont, hogy anyám Hutschenreuter étkészlete az egyik Debrecen környéki tanyán van. Rendőrségi nyomozóval az oldalamon megyek oda, házkutatási paranccsal. A hombárból kiáll a teáskanna kifolyója. Aztán előjön belőle a majdnem teljes készlet. Ma is azt használom.

Édesanyámat cukkolgattuk azzal, hogy házibarátra tett szert a plébános Szabó János

személyében, akit egymás között Janónak tituláltunk, és akinek látogatásai legfőképpen anyám ellenállhatatlan konyhájának, azon belül is a kedvenc gombás, sonkás, sajtos haséknak szóltak. Neki adtuk oda kihelyezett tárgyaink listáját, összsúlyban mintegy tízdekányit. Hazatérve kértem tőle ezt a listát, akkor nem Debrecenben lakott. Szó szerint ezt írta: „Kisebb gondom is nagyobb volt annál, semhogy a Ti listátokra gondoljak.” – Nem remélhetett tőlem több hasét.


A dühödt kutatás, amelyet megmaradt tárgyaink visszaszerzéséért folytatok, nem csak a tárgyaknak szól. Apámnak és anyámnak szól, annak a nevelésnek, mely szerint a tárgyakat a beléjük fektetett munka miatt meg kell becsülni. A bennük megnyilvánuló szellem és szépség adja meg annak a polgári létnek a keretét, amelyben a mi családunk és a hozzánk hasonlók éltek, amely meghatározta a ma már az álomvilág ködébe szétfoszlott gyermekkoromat, a XX. század első évtizedeit.